MCC Santa Monica mall and condominium complex


Overview + recognition

1,600,000 SF high-end mixed use complex, Santa Monica, California, solicited proposal, 2008
Artlantis Cover Project, Abvent, Paris, France 2009

Inquiry

movie

Project Details

The new development plan calls for an exciting modern approach in the property’s rebuilding. First, by applying a sensible city planning scheme, which will connect the main pedestrian axis of the 3rd Street Promenade with the new City Hall Park, the Ciic Center and the secondary pedestrian area at Main Street. This is achieved by submerging Broadway Street to the North and enabling direct on-grade pedestrian access to the MCC, while creating multiple, off-traffic entries to the underground garage. To the South side of the MCC a new pedestrian overpass will bridge over Colorado street to secure continuation of the axis to the City Hall, the new City Park and Main.

These vital axes are directly visible in the site plan and also correspond to the custom terrazzo floor pattern, created for the project and influenced by early 20th century European modern art, thus establishing right from the start an artistic approach to the project.

The Mall and Condominium Complex (MCC) creates a totally new, eco-friendly, fully solar powered environment with the atmosphere of a small European village.

Without the use of direct replicas, this method generates the mall of the new millennium, where local and absolute social values melt with environmentally conscious development. The architecture embodies a discrete presence by mixing the social presence of a small town with the latest building science, technology and environmental standards up and beyond platinum LEED certification. The essence of human interaction is brought to life through the new means of responsive technology and architecture as social mediums. Like all other PAAstudio projects, the new MCC develops over fusion of architecture and multi-dimensional art.