Heritage Welcome Center a Kentucky modern


Overview + recognition

A tourist Welcome Center, Park City, KY, 2000
Honorable Mention, Kentucky Heritage Welcome Center International Competition, 2000
The ArchiCad Book, Springer Wien NY, 2002, 2005

Inquiry

movie

Project Details

Park City HWC - a landmark urban element and point of attraction. The design is born from symbiosis of site and program specifics, functional use of space and the concept of combining cultural value with tourist attraction. The building embodies rich local heritage creating a symbolic bridge with the past. At the same time it provides a unique facility to observe the present - a viaduct, that stretches from the bus terminal to the museum and shapes the main bowed axle of the building. It also serves as a cover for pedestrian access from the transit station to the main entry, providing vista of the natural beauty around. the second axle of the welcome center, counter pointing the bow, extends deep beyond the exterior wall perimeter and is an homage to building post and beam tradition. with the same idea of symbolism the hip roofs of the complex relate to the local architectural background, while the glass skylight with panoramic elevator and wide curtain wall mullions act as passive green devices with 21st century building technology

The function of the building is similar - combining ease of use with fun to use. The center offers 24 hour operation of vending and restroom facilities, 18 hour store and regular business hours full operation along with the indoor/ outdoor theatre.

Ample trip planning, tourist information and ticketing lobby provides access to the raised level heritage museum, library, gift and bookstore, restrooms, vending, as well as classrooms and offices. The secondary building axle is accented by an atrium, which serves as outdoor exhibition place, demonstration place for special events and office recreation. the complex is surrounded by a green buffer zone along with picnic amenities and landscaped paths. The whole building, atrium and park are fully accessible.

the overall appearance, functionality and aesthetically balanced space relations form a unique and fun environment for locals and visitors with respect to the past and perspective for the future.