Elm Avenue Condo Complex 9 unit sustainability


Overview

9 Unit Condo Complex in Glendale, California, 2012
13,000 SF

Inquiry

movie

Project Details (in development)

As all PAAstudio projects, this again is an environmentally friendly one. Technically a remodel, we were faced with an empty garage slab and 9 units to accommodate. The solution came with a warm tonality and environmentally friendly materials, along with the introduction of the rooftop habitable garden space and the above trellis. These sustainable feature creates a permanent ventable cushion at the top of building with the potential of cutting the energy balance in half. The addition of operable skylights on top of the stairwells is another passive solar feature, allowing the hot air to escape naturally drawn at the highest openable portion of the dwelling. The air conditioning units are relocated to the top of the staircases as well, being well out of sight with a noise-shield apron around.

This layout creates an ample dual interaction patio scheme, allowing occupants to freely choose habitable exterior portions of the surroundings. South facing windows have built-in shading overhangs and the landscaping flows easily from the ground floor to the rooftop gardens.

The new design of the Elm Avenue Condo Complex was already praised by the City of Glendale Planning and Building and Safety Departments. It is the direction the City would like to explore and it is the design approach which will create a much friendlier environment along with a sustainable habitat. Not to leave out the much improved property value - a sheer gain for owner, occupants and the whole neighborhood.